Ter voorbereiding op het 3e studiejaar hebben studenten van de opleiding Travel & Hospitality (Friesland College) een 4 daags durende praktijk opdracht gekregen; ‘Experience in Noordoost-Friesland’. De opdracht aan de studenten was om in 4 dagen tijd een:

– dag programma samen te stellen van iets unieks of lokaal
– binnen één van de vijf deelgebieden in Noordoost-Friesland
– voor de doelgroep jongeren / studenten
– inclusief overnachting
– inclusief kosten berekening

Hierbij mogen ze veel creativiteit gebruiken. Op dag 4 moet het arrangement met een pitch ‘verkocht’ worden aan een jury. Een heuse Dragons’ Den!


Dag 1: Aftrap presentatie 5xWOW
De Experience begon met een aftrap presentatie door Baukje Bosma namens het project 5xWOW. Vanuit dit project worden initiatieven genomen om de regio Noordoost-Friesland voor toeristen op de kaart te zetten. Een onderdeel hiervan is het samenstellen van arrangementen voor verschillende doelgroepen. De regio Noordoost-Friesland bestaat uit de vijf deelgebieden / streekmerken; De Noardlike Fryske Wâlden, Nationaal Park de Alde Feanen, stad Dokkum, Werelderfgoed Waddenzee en Nationaal Park de Alde Feanen. Vanuit het project is de input van studenten belangrijk om ook jongeren naar de regio te trekken.

De studenten werden gevraagd om een leuk dagprogramma met overnachting samen te stellen specifiek voor jongeren, per streekgebied.

De groepsverdeling en desk research
De studenten zijn in groepjes verdeeld en hebben zelf een deelgebied gekozen voor de Experience. Om structuur aan de Experience te geven werd gebruik gemaakt van de ‘Desing Thinking’ model. Op dag 1 stond het doen van onderzoek naar de vraagstelling, de opdrachtgever en het gebied (deks research) op de planning. Aan het einde van de dag werd via een enquête (digitaal) gevraagd hoe zij de dag hadden ervaren, wat zij van de opdracht vinden en heel interessant wat zij van Noordoost-Friesland vinden. Dit laatste scoorde zeer laag. Algemene indruk; voor jongeren is er niet zoveel te beleven! Dag 2: Het gebied verkennen

Op dag 2 gingen de studenten op pad om zelf het gebied te verkennen. Want je moet natuurlijk wel sfeer proeven en weten waar je over praat. Is het gebied makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer? Is de activiteit op loopafstand van een accommodatie en zo verder. De studenten maakten via snapchat een verslag aan de docenten en volgende zo elkaars locaties. Leuke foto’s en verhalen kwamen voorbij.  

Dag 3: concept voorleggen

Op dag 3 werd het concept plan voorgelegd aan Baukje en kregen zij persoonlijke feedback.  De storm Poly veranderde het programma naar een digitale les via teams.

Dag 4: Afûk en pitch

Dag 4 stond in het tekenen van de presentatie. De ochtend begon met een workshop van Fokke en Tsjikke van Afûk. Dit ging over de kenmerken van de verschillende streken en hoe de Friese cultuur gebruikt kan worden als USP. Aan de studenten werd gevraagd hoe de Friese taal en cultuur terugkomt in het arrangement. Vervolgens kregen de studenten tijd om een presentatie, in de vorm van een pitch voor te bereiden. De setting van de presentatie is als Dragons’ Den. Met in de jury de medewerkers van Afûk, twee docenten en Baukje als opdrachtgever.  Via een jury rapport kwamen twee winnaars uit de bus. Klassikaal is vervolgens gestemd en kreeg het winnende groepje een tegoedbedrag voor het schoolcafé.

Het idee van de winnaars Robert en Noa:
Streekmerk Nationaal Park Lauwersmeer
Doelgroep zijn jongeren uit het westen van het land. Het programma begint iets later op de dag vanwege de verwachte aan reistijd. Op dag 1 staat het rijden met tuktuks op de planning en bezoek aan het strand. In de avond wordt een bezoek gebracht aan het Dark Sky park. De overnachting is in een hotel. De volgende dag staat in het teken van windsurfen met instructeurs voor alle niveaus.

Het idee van nummer 2 Chandra en Janita
Streekmerk Nationaal Park De Alde Feanen
Doelgroep jongeren. Bij het arrangement staat het water centraal en hiermee wordt goed ingespeeld op de waterrijke omgeving. Dit groepje voegt iets toe aan het gebied rondom Earnewâld; namelijk actie en vertier voor jongeren via Bubble Ball en een waterbaan. Het doel is dat hiermee de omgeving levendiger wordt gemaakt. De overnachting is in hotel Prinsenhof. In het programma is ook rekening gehouden met ontbijt, lunch en diner.


Meer informatie?
Benieuwd naar de concrete plannen van de verschillende groepjes inclusief kostenberekening? Neem dan contact met ons op.